Jalousi

Et problem for begge parter...

Langt de fleste mennesker har på et tidspunkt i deres liv oplevet et stænk at jalousi. De der har prøvet det ved, at der ikke er tale om nogen rar følelse, men efterhånden som sikkerheden i parforholdet vokser, er jalousien oftest forsvundet.

For nogle mennesker forsvinder det imidlertid ikke. De har måske haft det hele livet. Jalousien kan blive fuldstændig styrende. Måske skal man vide på alle tider af dagen, hvor partneren befinder sig, hvem partneres er sammen med, hvad der er talt om osv. Ser den kvindelige/mandlige kollega godt ud, er hun/han sød, er hun/han single? Måske kigger man partnerens mobiltelefon for ind og udgående opkald og sms, når partneren er på toilet, og er der et opkald fra en man ikke kender, bliver partneren måske konfronteret, og ofte med stor konflikt til følge. I en helt almindelig samtale med partneren kan han/hun sige noget, som tillægges en helt særlig betydning, uden at det lige bliver afklaret, om det nu var det han/hun mente. Man søger ubevidst bekræftelsen på, at man ikke er god nok, eller at den anden hellere vil være alene eller sammen med en anden.

Til selskaber har man ikke ro i kroppen. Man er konstant på vagt. Hvem snakker eller danser partneren med, gør den anden person tilnærmelser til partneren, eller gør partneren tilnærmelser til den anden… flirter de? Bare et blik eller et smil kan opleves som flirt.

Og reaktionen er fuldstændig uudholdelig. Maven snører sig sammen, tårerne presser sig på og pludselig flyver man i flint. Bliver rasende, råber måske af partneren eller den anden, eller kaster måske med ting. De 100 km hjem har ingen betydning, man går gerne hele vejen alene.

Jalousien kan komme til at ligne en psykotisk tilstand, hvor man slet ikke kan styre sig selv.

Og følelsen bagefter er næsten ligeså uudholdelig. Skyld, skam og en selvbekræftelse på, at man da heller ikke er god nok.

Jalousien kan have mange ansigter og årsagen til jalousiens opståen kan være meget forskellig.

Under hypnose er det muligt at finde frem til baggrunden for jalousiens opståen, og ændre denne følelse, sådan at den sygelige jalousi forsvinder helt.